Loading...
X

60th anniversary of Graf Ignatievo AB

March 17th, 2011, Graf Ignatievo airbase.

Станалият традиционен открит ден по повод рожденния ден на авиобаза Граф Игнатиево тази година бе по-различен. Не само, че беше открит, но беше и летателен. И не само... за първи път бяха поканени представители на леката авиация, така също и представители на ЗРВ (Зенитно-ракетни войски). Имаше и гостуващ самолет C-27J Spartan от авиобаза Враждебна, а така също се очакваха гости от върховете в управлението на Република България, а именно министър-председателя Бойко Борисов. Повод за всичко това бе 60-тата годишнина от създаването на 3-та изтребителна авиобаза Граф Игнатиево.

По първоначален план летателните демонстрации трябваше да започнат в 12 часа на обяд, но поради промени в програмата на най-важния гостенин - министър-председателя, те бяха изместени с 2 часа по-рано - в 10 часа. За огромно съжаление времето в този час не бе никак благосклонно към домакините - над летището легна лека мъгла, придружена със слаб дъжд, а долната граница на облаците беше около 100 м. Независимо от това, домакините бяха твърдо решени да покажат на какво са способни и в 10:18 във въздуха се издигнаха 5 изтребителя МиГ-29 с бордни номера 14, 16, 24, 32 и 39. След тях небето разпори и единичен МиГ-21бис с борден номер 294.

По план трябваше да наблюдаваме въздушен бой между изтребителите и задача по еър полисинг (МиГ-21 трябваше да изпълнява ролята на нарушител), но неприятното време не позволи да се проведе планираната демонстрация. За сметка на това в спарката майор Николай Русев и полковник Димитър Петров се разсърдиха на облаците и разцепиха небето по хоризонтала, демонстрирайки ни пилотаж, който скоро не бях наблюдавал в родното небе от МиГ-29 - приятно ниско, стегнато, шумно и красиво - или просто казано един много много мъжки пилотаж.

На земята бяха изложени МиГ-29 борд 20, МиГ-21 борд 427, AS-532AL Cougar борд 709, C-27J Spartan борд 072, различна техника от ЗРВ (радари и пускови установки), бронирани и колесни машини, леки самолети.

Като заключение мога да кажа, че тази година организаторите на юбилея установиха един нов стандарт за честване, който се надявам да се спази както догодина от тях самите, така и от колегите им от другите авиобази.

 

Author: Georgi Petkov